torsdag 8 november 2007


Min dotter, Ella, ska bli stark. Hon ska inte bli en sådan tjej som fnittrar åt allt och tvinnar hårteser mellan fingrarna. Hon ska bli mer. En självtänkande stark individ.
Jag vill inte att hon ska bära rosa kläder.
Vill inte att hon redan nu skall sättas i det facket.
Varför, mamma, kommer Ella hem som en marsmallow?

11 kommentarer:

Belanner sa...

Känner igen det, mashmallow-prylen... Helt plötsligt har man en slags amerikansk bakelse som dotter...

Första Alma fick när vi låg på sjukhuset. Världens mest rosa klänning jag någonsin sett.

Man fick kisa med ögonen för att klara av det.

Camilla Wu sa...

... oj vad jag också känner igen det där... det finns många utstyrslar hemma i gömmorna som aldrig kommer att bli använda. Konstigt att dom inte ser och läser av bättre (mor och farföräldrarna alltså (även om jag faktiskt måste säga att mina egna föräldrar faktiskt skött det hela relativt bra genom åren)).
Hoppas aldrig att jag gör samma sak när jag blir mormor/farmor...

Ett givande seminarie idag; Tack Sanna!
Ditt projekt gav mig nya perspektiv på mitt eget...

Lysekil_evabengtsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lysekil_evabengtsson sa...

Ta fram din narurliga skönhet,vi använder ordet flitigt förekommer bla i reklam.Gränserna mellan natur och kultur, man och kvinna, djur och människa har alltid varit i förändring, vår kropp stöts mot vetenskap, kunskap mot värderingar, verklighet mot fördomar. Att låsa en viss identitet till ett visst kön, jag är mot uppfattningen att kvinnans givna natur är att vara maktlös men man kan bara ställa verkliga kvinnor och deras kraft och möjlighet att leva ett liv de själva valt.

S sa...

Intressanta tankar, har en unge som bara älskade rosa marshmallow stuket i kombination med gummistövlar och uppånervända solglasögon när hon var liten. Hon skulle bli fotomodela när hon blev stor. Måste medge att jag kapitulerade med mina genusföresatser rätt rejält.

Sofia sa...

Rosa och svart är skittufft!

Och det är väl okej med rosa så länge inte individen tvingas in i en roll...

Anonym sa...

Det var som en genuspedagog sa under en föreläsning när någon hade påpekat att hon haft en rosa handväska "Ja, det e väl tur då att genus inte sitter i färgen".

Rosa och rött är häftigt tillsammans tycker jag, gärna ceriserosa, chockrosa

Anonym sa...

Fast det är ju bra om man som tjej kan vara med och leka på gården. Utan att hindras av den lilla för tajta jeanskjolen.

Mia Fernau sa...

jag gillar verkligen rosa. om jag får en son ska han få ha på sig rosa kläder, blommiga klänningar och kjolar, om han vill. min dotter också såklart.:)

avstånd sa...

Det där med att genus inte sitter i färgen som M sa är en klockren kommentar. Det är liksom att tänka ett steg längre. Att ta tillbaka färgen. Du som gillar rosa- använd rosa, oavsätt vem du är.

Monika sa...

När min syster fick sitt första barn, en dotter, ville jag köpa lite kläder till henne. Jag vägrade köpa rosa, så istället blev det gult. Gult är väl en könsneutral färg, eller? I alla fall tyckte jag det...